SALMITALON JOULU

KIITÄMME LÄMPIMÄSTI KAIKKIA JOULUTAPAHTUMAAMME OSALLISTUNEITA!

HISTORIAA

Su 7.12.2014 klo 18.00  Joulutapahtuma avattiin ja jouluvalot syttyivät

Yhteensä noin 100 innokasta lasta ja aikuista odotti paikalle ennättäneiden Soisalo-tonttujen kanssa Joulupukin ja Muorin saapumista sään vaatimin keinoin.  Eivätkä odottajat pettyneet, sillä loppumatka Korvatunturilta tultiin Salmitalon rantaan soutamalla, kyllä Pukki aina keinot keksii.

Tiernapojat esiintyivät ja kuultiin Seimen joulukertomus, jonka jälkeen kaikki kävivät tutustumassa läheisellä ”kedolla” olevaan jouluseimeen.

Pukkikonttoriin kiiruhtaneelle Joulupukille saivat kaikki lapset käydä kertomassa joulutoiveensa sekä piirtää ja kirjoittaa Muorin kanssa tärkeät toiveet vielä paperillekin.

Ma 8.12.2014 klo 18.00 Tiernapoikien esitystä ja Seimen joulukertomusta olivat kuulemassa ja näkemässä muiden vieraiden lisäksi Leppävirran seurakuntanuoret.

Ti 9.12.2014 klo 18.00 Tiernapoikien esitystä ja Seimen joulukertomusta kuuli ja näki noin 60-70 vierasta.

Ke 10.12.2014 klo 18.00 Kohti joulua -tilaisuus sai kunniavieraaksi Hiippakuntamme piispan Jari Jolkkosen.  Hänet ja yli kolmesataa vierasta toivottivat tervetulleeksi esityksellään Tiernapojat.

Hartaushetken avasi Itäisten kylien kuoro laulaen Jyrki Immosen johdolla Heinillä härkien kaukalon ja Joulun kellot.  Kirkkoherra Teppo Ritarin ja piispa Jolkkosen puheen lisäksi kanttori Merja Pikkaraisen johdolla yleisö lauloi Pienen liekin.  Lämminhenkinen tilaisuus päättyi lauluun Maa on niin kaunis, josta kuoro lauloi kaksi ensimmäistä säkeistöä ja kaikki yhdessä viimeisen.

Tässä tilaisuudessa kerätyt Tiernapoikien ”lantit” ja muu vapaaehtoinen kolehti meni kokonaisuudessaan Leppävirran seurakunnan diakoniatyölle joulumuistamisiin.

Kaikissa muissa Joulutapahtuman tilaisuuksissa Tiernapoikien keräämät ”lantit” annetaan edellisen vuosien tapaan Plan-järjestön kautta kyläyhdistyksen kummipojalle HAYATOUDINELLE.

To 11.12.2014 klo 18.00 kuultiin jälleen Tiernapoikien esitys ja Seimen joulukertomus.

Pe 12.12.2014 klo 18.00 Joulunaikaan –konsertissa lauloi baritoni Juha Kotilainen, säestäjänä oli kylämme oma pianisti Henri Ripatti.

Perjantai-ilta oli Varkaudessa, Leppävirralla ja Heinävedellä  todellinen joulukonserttien ilta.  Se verotti konserttivieraita osittain kaikista tilaisuuksista, mutta siitä huolimatta todella upeaa konserttiamme oli kuulemassa yli sata henkilöä.

La 13.12.2014 klo 9.00 – 13.00 Suuret joulumyyjäiset toi Salmitalolle talon täyteen myyjiä ja ostajia entisten vuosien malliin runsaslukuisesti, tilat kävivät välillä todella ahtaiksi.

Joulukahvio ja puurotupa olivat avoinna koko myyjäisten ajansamoin kuin kaikkina tapahtumailtoina. Riisipuuro ja rusinasoppa olivat kovasti suosittuja, niitä myytiin myös omissa astioissa kotiin vietäväksi.

Joulupukki ja Pukinmuori olivat lomamatkalla tapahtumaviikon ajan Salmitalolla ennen joulukiireitään, mutta olivat siitä huolimatta tavattavissa joka ilta Pukkikonttorissa 17 – 20 välillä.

LÄMPIMÄT KIITOKSEMME KAIKILLE VIERAILLEMME, ERITYISKIITOKSET OHJELMIEN ESITTÄJILLE JA SUUREN TYÖMÄÄRÄN TEHNEILLE TALKOOLAISILLE!

SOINILANSALMEN KYLÄYHDISTYS RY

SALMITALON JOULU 2013

AISTIT JOULUSEIMESSÄ BETLEHEMIN TAPAHTUMAT, KOIT JA NÄIT RANTAKATSOMOSSA HARTAUSHETKET, LAULOIT IHANIMMATJOULULAULUT TUNNELMALLISESSA YMPÄRISTÖSSÄ JA TODELLA IHASTUIT SAVONKIELISIIN TIERNAPOIKIIN.

Avajaistapahtumassa 1.12. ja Lasten kauneimmissa joululauluissa 7.12. oli mukana Leppävirran seurakunta kappalaisten Reijo Sojakan ja Sanna Ryytyn sekä kanttorien Merja Pirkkalaisen ja Satu Rissasen voimin, lisäksi esiintyi Itäisten kylien kuoro.

Muuten tapahtumien ohjelma koostui aina ensin Tiernapoikien esityksestä, joka sai rantakatsomossa hymyn useamman kuulijan ja katsojan huulille, esitettiinhän se tänä vuonna ensimmäistä kertaa maailmassa savon murteella.

Rantakatsomosta majatalon emäntä ja isäntä ohjasivat vieraat joululaulujen ja Betlehemin kertomuksen ääreen Seimelle, jossa Maria ja Josef hellivät pienokaistaan.

Seimeltä vieraat palasivat sisälle Salmitalon jouluiseen tunnelmaan, lämpimän glögin, kahvin, mehun ja maukkaiden leivonnaisten pariin.

Ryhmävarauksia oli neljänä arki-iltana, muuten kahvio oli avoinna joka ilta klo 17 – 19 välisen ajan, samoin loistivat Salmitalon Jouluvalot muiden vierailijoiden ja ohitse kulkevien iloksi.

Tapahtuma-ajan päätti 14.12. Joulumyyjäiset, jossa myyjiä oli paikalla 20. Tonttumuorin puuropata porisi jälleen iloisesti Salmitalon kesäkeittiössä, lämmin puuro oli maistuva välipala ostosten teon välissä.

Lasten ja lastenmielisten iloksi olivat myös Joulupukki ja Muori ennättäneet Salitalollekin vierailemaan, mukanaan heillä oli laulavat tonttulapset.

Samana päivänä klo 12 hiljennyimme Joulunaikaan hartaudessa, jossa rovasti Juhani Olanterä puhui ja hänen puolisonsa Terttu lauloi rantakatsomossa ennen Tiernapoikien esitystä ja Seimen kertomusta.

Tiernapoikien ryhmä koostui soinilansalmelaisista esiintyjistä, esiintymisensä päätteeksi he aina ilmoittivat ” Oumme köyhiä laulajia ja pyyvämme lanttia”. Saadut lantit päätettiin antaa nyt Planin kautta syksyllä trooppisessa hirmumyrskyssä pahoin vaurioituneen Filippiinien hyväksi, sinne perustettuun katastrofi-rahastoon. Plan -kummilapsemme Hayatoudinen kummimaksut hoidetaan edelleen kuukausittain.

Joulutapahtuman tilaisuuksissa kävi noin 650 – 700 henkilöä.  Tähän ei ole laskettu mukaan kävijöitä, jotka kävivät ohjelmattomina iltoina ihastelemassa Salmitalon Jouluista pihapiiriä.

Kyläyhdistyksen toiminta on kokonaan yleishyödyllistä ja osallistuminen toimintaan on avointa kaikille.  Tilaisuuksiimme ei edelleenkään ole pääsymaksuja ja hyväntekeväisyystapahtumien tuotot menevät niistä päätettyihin kohteisiin.