TALVITEMPPELI

TalviTemppelit 1997 – 2006

Soinilansalmelta on voinut löytää talvisen luonnon, pimeyden ja kylmyyden keskeltä 10 kertaa ainutlaatuisen TalviTemppelin. Se on tarjonnut siellä käyneille hengenravintoa silmiä hivelevän kauniiden lumi- ja jääveistosten keskellä.

Mistä ja miten kaikki alkoi?

Lokakuussa 1996 Salmitalolla, entisellä Soinilansalmen koululla, kokoontui opettaja Arja Huovisen johdolla pyhäkoulu.  Pyhäkouluun tuli vierailulle Valoarkkitehtuuritoimisto Valolaterna Oy:n toimitusjohtaja Simo Leinonen.

Koululaiset suunnittelivat tuona iltana tulevan toimintakautensa ohjelmaa.  Lapset ehdottivat talven ohjelmaan ulkona pidettävää hartaushetkeä. Ideoitiin, että hartaushetkeä varten rakennetaan pihalle lumiveistoksia. Simo Leinonen innostui kovasti ajatuksesta ja halusi tulla toteutukseen mukaan.

Kukaan ei vielä silloin osannut arvata, mitä tuon illan idea kätki sisälleen ja mitä se toisi tullessaan tälle kauniille pikkuruiselle kylälle.

1997

Ensimmäinen TalviTemppeli ”Ilmaan nostettu kirkko” rakentui Tampereen ammattikorkeakoulun ympäristötaiteen opiskelijoiden opetellessa lumi- ja jäärakentamista.

Avajaisissa 13.3.1997 yhteistyöhön mukaan tullut Leppävirran seurakunta  toteutti hartaushetken ohjelman. Lumen ja jään puuttuessa ympäristötaideteos rakennettiin valokuiduista ja -kaapeleista korkealle ilmaan. Se valaistiin monilla eri tekniikoilla.  Muut pihalla käytetyt rakenteet olivat olkea, havua, puuta, heinäseipäitä jne.

”Ilmaan nostetussa kirkossa” hartaushetkeä vietti 280 henkilöä.

1998

Toisen kirkkotapahtuman toteutukseen tamperelaiset tulivat uudelleen mukana.  Heidän lisäkseen Rovaniemen Matkailuntuotteistamiskurssin oppilaat osallistuivat rakentamiseen.

Jäiset teokset saivat nimekseen ”Orjantappura” ja avajaishartaus pidettiin 11.3.1998 ja oli nimeltään ”Pääsiäiseen johdattava hiljentyminen”. Puhujavieraana oli Kuopion hiippakunnan piispa Wille Riekkinen.  Kireässä pakkassäässä mukana oli jo yli 500 kirkkovierasta.

 1999

Tapahtuman teemana oli edelleen ”Pääsiäiseen johdattava hiljentyminen”.  Nyt yhteistyökumppani löytyi Varkauden taideteollisen oppilaitoksen opiskelijoista ja heidän opettajastaan Antti Kareksesta.

Pihalle rakennettiin lumesta amfiteatterin muotoinen kirkkotila. Sen sisällä oli lumesta veistetty taideteos, laivan keulaosa. Se symboloi Jeesuksen hautaa ja ylösnousemusta. Lukuisat jäähän jäädytetyt kukka-asetelmat koristivat piha-aluetta.

1.3.1999 pidetyssä hartaushetken toteutuksessa oli Leppävirran seurakunnan papiston lisäksi jälleen mukana piispa Wille Riekkinen. Hartaushetken yleisömäärä kasvoi nyt 700 henkilöön.

 2000

Vuosituhannen vaihtuessa soinilansalmelaiset ottivat uuden rohkean askeleen ja päättivät rakentaa kirkkotilan oman kylän voimin.

Kyläläisillä oli halu oppia ja päästä sisälle lumen ja jään kiehtovaan maailmaan. Kylälle anottiin ja saatiin Leppävirran kansalaisopiston lumi- ja jäärakentamisen kurssi. Opettajana oli artenomi Antti Kares Rovaniemeltä.

Tapahtumalle annettiin nimeksi ”TalviTemppeli – Jumalan kämmenellä”. Temppeli rakennettiin kylämme nuoren, Henri Ripatin, suunnitelman pohjalta.

Alueelle rakennettiin amfiteatterin muotoon suuret kämmenet. ”Saarnastuoliin” oli veistetty riemuvuoden tunnus, ”pasuunan soittaja”. Saarnastuolin takana seisoi yli kaksi metriä korkea jäinen enkeli. Enkelin pohja oli muotoiltu ullakkoverkosta. Paikalleen asentamisen
jälkeen sitä suihkutettiin päivittäin vedellä, jolloin vesi jäätyessään teki siihen puhtaan valkoisen, pitsimäisen pinnan.

Hartaushetki pidettiin 1.3.2000 vesisateessa. Sade sulatti enkelin ja vahingoitti muitakin veistoksia. Hartaushetken toteutuksessa oli mukana seurakuntamme papiston lisäksi emerituspiispa Matti Sihvonen Kuopiosta. Kovasta sateesta huolimatta yleisöä oli mukana noin 750 henkilöä.

 2001

Vuoden 2001 hartaushetki päätettiin toteuttaa ekumeenisena. Paikallinen ortodoksinen seurakunta osallistui TalviTemppelin toteutukseen. Rakentaminen tapahtui taas kyläläisten voimin. Opettajana toimi alan huippuosaaja Marika Törmikoski Varkauden Lumihukista.

Piha-alueelle rakennettiin luminen alttari, joka kuvasi aallokkoa, jossa ui jäisiä kaloja.  Kaksi jäästä veistettyä ikonia ja molempien kirkkokuntien jäästä veistetyt ristit kohosivat alttarilta pimenevään iltaan.

Teos sai nimekseen  ”TalviTemppeli – Tie, totuus ja elämä”.

Hartaushetken toteuttivat Joensuun piispa Panteleimon sekä Varkauden ortodoksisen seurakunnan ja Leppävirran seurakunnan papisto.

Taiteilija, oopperalaulaja Jorma Hynninen esiintyi ja tilaisuuteen osallistui 950 henkilöä.

 2002

Alueen koulut kiinnostuivat lumi- ja jäärakentamisen oppimisesta. Nyt rakentamiseen tulivat mukaan Kurjalan ala-asteen oppilaat ja esikoululaiset opettajineen.  Rakentamista ohjasi Marika Törmikoski.

Piha-alueelle rakennetut teokset kuvasivat uskonelämän perusasioita: Raamatun lukua, rukousta, ehtoollista ja seurakuntayhteyttä. Tapahtuma sai nimekseen ” TalviTemppeli – Jumalan helmi”.

Alttarina oli todella suuri lumesta veistetty avonainen raamattu, jonka päällä oli rukousnauha. Rukousnauhassa oli jäästä oikeaan muotoon veistettyjä helmiä, jotka valaistiin erilaisin valoin oikean värisiksi. Kauempaa katsottuna raamattu nojasi jäiseen ristiin.

Hartaushetki pidettiin 24.2.2002, sen toteuttivat seurakuntamme papisto ja laulaja Petri Laaksonen. Taiteilija Laaksosen läsnäolo teki hetkestä pienimuotoisen konsertin. Tilaisuuteen osallistui hieman yli 1000 henkilöä.

 2003

TalviTemppelistä muodostui jälleen ekumeeninen tapahtuma. Hartaushetki kokosi yhteen luterilaisen ja ortodoksisen kirkon jäsenet.

Soinilansalmelaisten aloitteesta seurakunta järjesti syksyn 2002 aikana opintopiirin, jossa tutustuttiin luterilaisen ja ortodoksisen kirkon kristilliseen kuvasymboliikkaan.  Opintopiiri loi pohjan TalviTemppelin teosten suunnitteluun.

Leppävirran ikonimaalauspiiriläiset tulivat avuksi ikonien veistämiseen, opettajana toimi edelleen Marika Törmikoski. Ikonien ja molempien kirkkokuntien jäisten ristien lisäksi pihalle kohosi yli kuuden metrin korkuinen Pyhää kolminaisuutta symboloiva kolmio.

Temppelialueelle rakennettiin myös kellotapuli kirkonkelloineen. Rakentamisessa ylitettiin sananmukaisesti ” korkeusaste” ja myös vaikeusaste. Toteutus lisäsi talkootyön tuntimäärä, ollen nyt 2839 tuntia.

Mustinsalon koululaiset opettajineen ja Leppävirran seurakunnan ryhmänohjaaja-koulutuksessa olevat nuoret osallistuivat vuorostaan lumi- ja jäärakentamista.

Ekumeeninen hartaushetki ”TalviTemppeli  – Aarre saviastioissa” pidettiin 26.1.2003. Erikoisvieraaksi saimme puhumaan Karjalan ja koko Suomen ortodoksisen kirkon arkkipiispa Leon. Muuten hartaushetken toteutuksesta vastasivat Leppävirran seurakunnan ja Varkauden ortodoksisen seurakunnan kirkkoherrat Väinö Massinen ja Martti Päivinen sekä molempien seurakuntien kirkkokuorot.

Hartaushetki kokosi yhteen ennätysmäisen kuulijakunnan, yli 1200 henkilöä.

Vuoden 2003 tapahtuma sai myös entistä enemmän valtakunnallista huomiota. TV 2 teki temppelin rakentamisesta ja hartaushetken toteutuksesta ohjelman ”Kotimaa Nyt”iin.  TalviTemppelissä vietettiin myös hääjuhlaa. Kirpeässä 28 asteen pakkasessa Nousiaiset vihittiin avioliittoon TalviTemppelin alttarilla.

2004

Kyläläiset luottivat omiin taitoihinsa ja suunnittelu sekä rakentaminen tehtiin ensimmäisen kerran kokonaan omin voimin.

Avaustapahtuma ”Sillat” oli su 8.2.2004. Tilaisuus sai yli 1000 vierasta kuulemaan hartaushetken sanomaa ja ihailemaan temppeliä ja sen valaistusta.

”Taiteiden ilta – Ystävyyden silta” tapahtuma oli pe 13.2.2004, 280 vierasta kuuli koskettavia runoja ystävyydestä ja näki puhuttelevan draamaesityksen ”Isä meidän”.

Su 22.2.2004 oli rovastikunnallinen perhepyhäkoulujuhla.  ”Rukous on silta”  illan aiheena toi esille sen, miten moniin eri asioihin temppelin rakennelmien aihe voikaan liittyä.  Pyhäkouluun tuli melkein 500 vierasta, pieniä ja isoja sekä nuoria että vanhoja, koko rovastikunnan alueelta; Varkaudesta, Joroisista, Kangaslammilta, Heinävedeltä ja Leppävirralta.

Taas saimme valtakunnallista julkisuutta eri tiedotusvälineissä.  MTV3:n HuomentaSuomi –lähetyksessä esiteltiin temppeliä ja sen rakentamista kahteen kertaan.

Talkootyön määrä rakentamisessa, tilaisuuksien järjestämisessä, kahviotyössä ja valvonnassa oli 3039 tuntia.

2005

Avaushartaus ”Portti kirkkauteen” su 6.2.2005 kutsui yli 1100 henkilöä näkemään Temppelin ulkoisen kokonaisuuden ja kuulemaan avaushartauden sanoman, jossa puhujavieraana oli jälleen Kuopion hiippakunnan piispa Wille Riekkinen. Kuulijat saivat voimia ja sielun ravintoa pitkäksi aikaa elämässä eteenpäin.

Uutena asiana oli su 13.2.2005 pidetty hyväntekeväisyyskonsertti ”Tukikonsertti – Unohtumaton ilta”.  Saimme nauttia oopperalaulaja Johanna Rusasen laulusta pianotaiteilija Jouni Kurosen säestyksellä ja baritoni Seppo Kinnusen laulusta Irina Kinnusen säestyksellä. Yli 600 kuulijan joukkoa lämmittivät taiteilijoiden unohtumattomat esitykset muuten hyytävän kylmässä 28 asteen talvi-illassa.
Ohjelmalehtisistä saatu vapaaehtoinen maksu ja muu konsertin tuotto meni lyhentämättömänä Sri Lankaan Ruth – lastenkodille tsunamin lapsiorpojen auttamiseksi.

Perhepyhäkoulu ”Kun on turva Jumalassa” toi su 20.2.2005 TalviTemppeliin vieraaksi vielä noin viisisataa pientä ja isoa vierasta läheltä ja kaukaa.

Monet ryhmät Itä-Suomen alueelta löysivät tänä vuonna tien TalviTemppeliin. Heille järjestettiin tai he itse pitävät siinä ja Salmitalossa erilaisia hartaustilaisuuksia ja ohjelmallisia hetkiä, joista saivat nauttia myös muut paikalle sattuneet vieraat.

Rakenteiden massiivisuus ja käytettyjen materiaalien suuri määrä teki rakentamisesta teknisesti erilaista edellisiin vuosiin verrattuna. Lunta ja jäätä siirtämään nais- ja miesvoiman avuksi tarvittiin melkein jatkuvasti konevoimaa, etukuormaajia, lumilinkoja ja vetotraktoreita. Moottorisahat soivat Salmitalon pihalla ja Pöljänsalmen jäällä todella usein monen viikon ajan.

Talkootyötä temppelin rakentamisessa, tilaisuuksien järjestämisessä, kahviotyössä ja valvonnassa tehtiin 3550 tuntia. Lisäksi seitsemän hengen Teatterikorkeakoulun ryhmä teki temppelin valaisemisessa kuusi yli kaksitoistatuntista työpäivää.

2006

Kymmenennen tapahtuman ”TalviTemppeli – SIMON” avauksessa su 5.2.2006 pakkanen paukkui 28 asteessa. Pakkasesta huolimatta yli 550 Temppelin ystävää saapui paikalle kuuntelemaan ja katselemaan toistaiseksi viimeistä TalviTemppeliä. Ilta alkoi Timo Ripatin tekemällä kuvakavalkadilla, joka esitettiin temppeliyleisölle videotykillä.  Kuvakavalkadissa näytettiin kaikista Temppeleistä rakennusvaiheen kuvia ja itse hartaushetkistä ym.

Avajaishartaudessa kuultiin piispa Wille Riekkisen puheita, häntä avustivat kirkkoherra Väinö Massinen ja seurakuntapastori Sanna Ryytty. Juhlapuheen piti maaherra Pirjo Ala-Kapee ja laulajavieraana oli baritoni Juha Kotilainen, hänen mahtavia esityksiään säesti jäätyvin sormin kanttori Pertti Tahkola.

Hyväntekeväisyyskonsertti ”KUUTAMO” su 12.2.2006 jatkoi konserttisarjaa. Esiintymässä olivat sopraano Johanna Rusanen, pianotaiteilija Jouni Kuronen ja YK:n hyväntahdon lähettiläs Mikko Kuustonen.

Noin 1 000 konserttivierasta ei tuntenut ainakaan sisäistä kylmyyttä kuunnellessaan täyden kuun paisteessa, utuisessa pakkassäässä taiteilijoiden esityksiä.  Konsertin pääsylipputulot menivät lyhentämättöminä Parikanniemen lastenkodille Ristiinaan.

”Kehitysvammaväen iltakirkko” kokosi torstaina 16.2.2006 alueen väkeä aina Vaalijalaa myöten TalviTemppeliin. Noin sata kehitysvammaista ja heidän hoitajaansa sekä omaisiaan näki ja koki Temppelin tunnelman. Leppävirran seurakunnan pyhäkoulunopettajat ja nuorisodiakoni Katariina Markkanen vastasivat iltakirkon ohjelmasta.

”Perhepyhäkoulujuhla” su 19.2.2006 päätti vuoden 2006 TalviTemppelin ja siinä järjestetyt tapahtumat.  Taas yli 500 pientä ja suurempaa vierasta nauttivat vielä Temppelistä ja pyhäkoulujuhlan ohjelmasta.

Illan ohjelman päätösmusiikin soidessa monet liikuttuivat kyyneliin ajatellessaan temppelikauden loppumista.

Yhteenveto TalviTemppeleistä

Yhteensä yli neljätoista tuhatta vierasta kävi kymmenennessä eri TalviTemppelissä järjestetyissä virallisissa tilaisuuksissa.

Tuhansissa on se henkilöiden määrä, jotka kävivät muuna aikana kuin tilaisuuksissa tutustumassa TalviTemppeliin.  Monet ryhmät Itä-Suomesta  sekä Varkauden talousalueelle tulleet matkailijat löysivät tien TalviTemppeliin. Kaikkina vuosina Temppeli oli valaistuna joka ilta kahden viikon ajan, siitä kiitos SavonVoima Palveluille, joka antoi meille sille ajalle ilmaisen sähkön.

Kaikella on aikansa, kuten Isossa kirjassa sanotaan. Niin oli myös Talvi-Temppelillä. Kyläläiset, jotka puuhasivat ensimmäistä kirkkotapahtumaa v.1997, eivät koskaan voineet edes unelmissa arvailla, minkä suosion tapahtuma tulee saamaan.

Näiden kymmenen vuoden aikana talvisen maiseman keskelle rakennetut TalviTemppelit tulevat jäämään pysyvästi kyläläisten ja tuhansien niissä käyneiden ihmisten mieliin.

Yhdessä on uskallettu, yhdessä on jaksettu.
Siitä suuret kiitokset kaikille!